Het meest voor de hand liggende antwoord op de vraag 'waarom Gestalt' is ook het meest gemakkelijke:

Omdat het werkt. Tenminste, als je bereid en in staat bent om zelf aan de gang te gaan.

 

 

 

 

Dat komt omdat Gestalttherapie (of noem het coaching, een beter woord want de therapeut 'geneest' jou niet, dat doe je zelf) uitgaat van natuurwetten van hoe een organisme functioneert. Waar haperingen in het functioneren zitten, gaan we onderzoeken wat er aan de hand is en werk je aan een nieuwe balans.

 

Kracht in jezelf

 

De Gestaltisten van het eerste uur herontdekten en gaven vorm aan het van nature aanwezige zelfhelend vermogen van het organisme. Dat vermogen is er altijd al geweest, maar  werd voor het eerst in woorden gevat door o.a. Fritz en Laura Perls.

Zij hebben dus niets verzonnen of een oplossing van problemen geconstrueerd, maar simpelweg blootgelegd wat de sleutel tot een meer vervullend en groeizaam leven is. Tegelijkertijd hebben zij met andere gestaltcollega’s een werkvorm in de wereld gezet die ruimschoots effectief is gebleken voor het fundamenteel oplossen van psychische problemen en existentiële vragen: de Gestalttherapie.

 

Een positieve visie

  

Een van de belangrijkste ontdekkingen was dat het menselijk organisme altijd bezig is met het vormen van zinvolle gehelen, Gestalten genaamd. Waar geen goede ‘gehelen’ meer kunnen worden gevormd groeien belemmeringen en zo kan men klachten krijgen van allerlei aard. In Gestalttherapie onderzoeken we waar de verstoringen zitten en wat we kunnen doen om ze op te heffen.

 

We gaan hierbij niet uit van de route ‘we hebben een probleem, dan is dit de oplossing’, maar onderzoeken de vraag ‘wat is gezond functioneren en wat verstoort bij deze mens zijn gezondheid’. We laten ons verrassen door de antwoorden. De basis is gezondheid, niet ziekte. Daarmee behoort de Gestalttherapie tot de humanistische vormen van psychotherapie.

illustraie2a

 

 

  

Gestaltpraktijk Jacqueline Sorel
Leren door ervaren